Powered By Blogger

Welcome!

Kαλωσορίσατε στο blog του Γυμνασίου

Ζαχάρως





Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Νέα μέθοδος διδασκαλίας σε Δημοτικά και Γυμνάσια

Από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρµοστούν νέα αναλυτικά προγράµµατα σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110 - 130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον Σεπτέµβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012-2013 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

25 March 2011 on PhotoPeach

25 March 2011 on PhotoPeach

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

http://photopeach.com/album/d85hg8

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Νέο Λύκειο με τέσσερις καινοτομίες

Με λιγότερη ύλη, νέα μαθήματα επιλογής, με δραστηριότητες για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και καινοτομίες στη διδασκαλία και στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών -μία εξ αυτών είναι η προσθήκη της ερευνητικής εργασίας που θα μετρά για την εισαγωγή στα ΑΕΙ- η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στο Λύκειο, το οποίο έχει απαξιωθεί ως «εξεταστικός προθάλαμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόθεση του υπουργείου είναι το σχέδιο του νέου λυκείου να παρουσιαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε οι καινοτομίες του να αποτελέσουν το θετικό αντίβαρο στις αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου της επόμενης σχολικής χρονιάς 2011-2012. Η νέα δομή του Λυκείου θα οδηγήσει και σε καινούργιο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, το οποίο θα έχει βασικά μαθήματα αλλά και επιλογής που θα κατευθύνουν τους υποψηφίους σε αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους. Βάρος θα έχει και η γνώμη των ΑΕΙ που θα καθορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή σε κάθε σχολή και τους συντελεστές βαρύτητας κάθε μαθήματος. Στόχος είναι στο πλαίσιο της μείωσης του φόρτου των μαθητών να μειωθούν και τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, από έξι σήμερα, σε τέσσερα.
Το νέο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στους υποψηφίους της χρονιάς 2013-2014. Ειδικότερα, προκρίνονται τέσσερις βασικές αλλαγές σε σχέση με τη σημερινή μορφή του Λυκείου:
1. Η μείωση της ύλης στα υποχρεωτικά μαθήματα, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν στο σχολείο τα βασικά και να έχουν τη δυνατότητα να ανατρέχουν σε άλλες πηγές για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.
2. Η χρήση του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στη διδασκαλία των μαθημάτων.
3. Η ερευνητική εργασία που καθιερώνεται πιθανότατα τρεις ώρες εβδομαδιαίως. Οι μαθητές θα μάθουν να εκπονούν εργασίες στο πλαίσιο των μαθημάτων, η αξιολόγηση των οποίων θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό της τάξης και για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
4. Ατομικός φάκελος κάθε μαθητή, ο οποίος θα τον «συνοδεύει» από την Α΄ έως και τη Γ΄ Τάξη, θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του νέου τρόπου αξιολόγησης.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των βασικών αλλαγών που προκρίθηκαν ανά τάξη είναι οι ακόλουθες:
- Στην Α΄ Λυκείου θα διατηρηθεί ο βασικός κορμός των σημερινών υποχρεωτικών μαθημάτων: Αρχαία, Νέα-Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Θρησκευτικά. Τα μαθήματα επιλογής θα προέρχονται από τους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, ξένων γλωσσών, αρχαιογνωσίας και πολιτισμού. Επίσης, θα υπάρχουν ώρες για δραστηριότητες (π.χ. αγωγή υγείας, περιβάλλον) ως μαθήματα επιλογής.
- Στη Β΄ Λυκείου θα αρχίζουν οι μαθητές να προσανατολίζονται στους ευρύτερους επιστημονικούς τομείς με τους οποίους επιθυμούν να ασχοληθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα υπάρχουν τα βασικά μαθήματα και ταυτόχρονα θα υπάρχουν και τα μαθήματα επιλογής για τα οποία οι μαθητές θα έχουν μεγάλη ευελιξία. Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν «καλάθια» μαθημάτων που δεν θα επιτρέπουν στον μαθητή να κάνει συνδυασμούς επιλογής.
- Στη Γ΄ Λυκείου η εξειδίκευση των τελειοφοίτων θα είναι εντονότερη, καθώς θα επιλέγουν μαθήματα από τον κύκλο σπουδών, στον οποίο στοχεύουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Βέβαια, θα διατηρηθούν τα βασικά μαθήματα, η βαρύτητα των οποίων για κάθε υποψήφιο θα εξαρτάται από τον κύκλο σπουδών που επέλεξε. Στον τελικό βαθμό-μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετρούν οι επιδόσεις των τάξεων, η ερευνητική εργασία και οι βαθμοί των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Δ.Ε


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
ΔΡΑΜΑΣ 
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΤΑΔ
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΛΕΥΚΑΔΑΣ Δ.Ε.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΥΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΑΤΤΙΚΗΣ
Α΄ΑΘΗΝΑΣ Δ.Ε.
5ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΤΤΙΚΗΣ
Α΄ΑΘΗΝΑΣ Δ.Ε.
5ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ Δ.Ε.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΥΒΑΡΑ
ΑΤΤΙΚΗΣ
Α΄ΑΘΗΝΑΣ Δ.Ε.
61ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΤΤΙΚΗΣ

ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΡΟΔΟΥ Δ.Ε.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ ΡΟΔΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΛΥΚΑΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΝΑΝΤΕΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΤΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 ΛΑΡΙΣΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ Δ.Ε.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Δ.Ε.
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΚΑΛΛΙΑΝΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Δ.Ε.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Δ.Ε.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Δ.Ε.
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΤΕΙΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΗΛΕΙΑΣ Δ.Ε.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΡΤΙΑΣ-ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Κανονικά θα λειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επαναφέρει και να αναβαθμίσει το θεσμό που είχε καταργηθεί από το 1980.






Με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπεται η πλήρης αναμόρφωση του θεσμού, καθώς κρίνεται πως κακώς καταργήθηκε η σύνδεση όλων των Πειραματικών Σχολείων με τα πανεπιστήμια, αλλά και η ίδρυση νέων Πειραματικών Σχολείων σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».






Βάσει του σχεδίου νόμου, τα σχολεία αυτά θα λειτουργούν με ξεχωριστό ωρολόγιο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας. Στις ιδιαίτερες δράσεις τους προβλέπεται η δημιουργία ομίλων, προκειμένου να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.






Οι όμιλοι θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα (δηλαδή την 8η και 9η ώρα), μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα αφορούν γνωστικούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα εικαστικά, ο αθλητισμός κ.ά.






Η καινοτομία στο νέο καθεστώς των Πειραματικών-Πρότυπων Σχολείων είναι ότι στους ομίλους αυτούς θα μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που φοιτούν στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό να δημιουργηθούν πυρήνες αριστείας.






Η εισαγωγή των μαθητών στα Δημοτικά Πειραματικά-Πρότυπα θα γίνεται μετά από κλήρωση, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνεται μετά από εξετάσεις ή τεστ δεξιοτήτων.