Powered By Blogger

Welcome!

Kαλωσορίσατε στο blog του Γυμνασίου

Ζαχάρως





Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Στην πρόληψη της εμφάνισης φαινομένων σχολικής βίας στοχεύουν από κοινού το υπουργείο Παιδείας, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού (ΕΨΥΠΕ) και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Το υπουργείο Παιδείας οργάνωσε ημερίδα με στόχο την αποφυγή τέτοιων φαινομένων που φαίνεται πλέον ότι αυξάνονται και παρατηρούνται μέχρι και σε δημοτικά σχολεία.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του υπουργείου, τo 10% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομηλίκους του ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών.
Το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και σε αναλογία 3 προς 1 αγοριών-κοριτσιών των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας. Ας σημειωθεί ότι τα αγόρια υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε λεκτική.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε μεταξύ άλλων για τη σχολική βία ως "μήτρα" συμπεριφορών για την κοινωνία. "Αναλαμβάνουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης και ταυτόχρονα προγράμματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα δύσκολο και επικίνδυνο φαινόμενο και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα ομαλής ένταξης στην κοινωνία από τα πρώτα βήματα της ζωής τους", ανέφερε η υπουργός.
Στην αύξηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying) στάθηκε ο ειδικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μ. Κοντογιάννης, λέγοντας πως ο στόχος είναι η οργάνωση δράσεων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να μην αυξηθούν στο μέλλον.
Στις προεκτάσεις που μπορεί να φτάσουν και στην ενήλικη ζωή των παιδιών στάθηκε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Γ. Λιβανός, ενώ έδωσε ιδιαίτερη μνεία στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών, δασκάλων και καθηγητών -που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα- αλλά και των γονιών των μαθητών, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα σημάδια και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους.
Για τη δημιουργία του "εγχειριδίου εκπαίδευσης" για τους διδάσκοντες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πρόληψης του εκφοβισμού στο σχολείο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΨΥΠΕ, καθηγητής Ι. Τσιάντης.
"Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια κινητή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, δηλαδή όταν καταγράφεται ένα περιστατικό βίας να υπάρχει μια ειδική ομάδα που θα επεμβαίνει. Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας, γιατί συνήθως υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής στα περιστατικά βίας", είπε ο κ. Τσιάντης.
Η ΕΨΥΠΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του "Δικτύου κατά της σχολικής βίας", στην οποία συμμετέχουν, εκτός του υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, κι άλλοι σημαντικοί φορείς και Πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου